Wij zijn geopend. Op ons terrein hanteren wij de RIVM maatregelen.

Geschiedenis

Historie van het Boshuis
Geschiedenis van het Boshuis als melkveehouderij
Oude stallen
De eerste tenthuizen worden opgezet met Luite Moraal
De eerste tenthuizen in Europa

Boerderij 't Boshuis is een kleinschalig fruitteelt bedrijf in Vierakker (gemeente Bronckhorst) en is eigendom van de Familie Rietman (Hank en Hermien met hun zoon Paul).

Historie
De Boerderij 't Boshuis is rond 1650 opgericht, oorspronkelijk als dorsschuur voor het kasteel Hackfort. Het landgoed Hackfort is, na een bewogen geschiedenis, op zeker moment in handen gekomen van de erven 'Coenen'. De vader van de huidige boer, Hank Rietman, kocht de boerderij van Jhr. Coenen rond 1950.

Ecologische landbouw
De boerderij 't Boshuis was oorspronkelijk gericht op de melkveehouderij. De familie Rietman is midden jaren '90 overgestapt op de ecologische landbouw. Op dit moment hebben ze zo'n 9 hectare in cultuur met kleinfruit en is er fruitteelt (halfstam) met ouderwetse appelrassen. Daarnaast zijn ze aktief met natuurontwikkeling en beheer en zijn lid van de Biologische Produktgroep Achterhoek en van de Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt.

Achter de boerderij is een ½ hectare met allerlei soorten groenten en kleinfruit. Daar mogen de gasten zelf hun eigen groentes halen mits dit uiteraard volgroeid is.

SVR
In 1994 is ’t Boshuis lid geworden van de Stichting Vrije Recreatie. Als SVR camping met ontvangst van tent(jes), caravans en campers beschikte ’t Boshuis in het laagseizoen over 10 eenheden en in het hoofdseizoen over 15 eenheden. Toen de mensen van SVR in 2003 hoorden dat ’t Boshuis in ging stoppen als camping vonden ze dat erg jammer, ’t Boshuis stond in de top 3 van mooiste SVR campings van Nederland.

Het Betere Boerenbed
In 2003 kwam ‘t Boshuis aan de praat met Natuurmonumenten die in Nederland een totaal nieuw concept op de markt wilde lanceren bij boerderijen die onder- of aanverwant waren aan Natuurmonumenten.

Het toenmalige districthoofd Joost Bakker heeft gevraagd of ’t Boshuis niet wat voelde voor Het Betere Boerenbed. Op dat moment had niemand nog gehoord van dit concept, dat kon ook niet want het bestond immers nog niet.

Luite Moraal
’t Boshuis werd in contact gebracht met Luite Moraal, de bedenker van het tenthuis concept. Eind mei 2003 hebben we een demo tent bekeken in Bilthoven. Deze tent zag er van binnen en van buiten totaal anders uit dan nu het geval is, zo was de buitenkant helemaal legergroen. Toch had de inrichting wel iets. De kachel en de kaarsjes branden al en de koffie stond gezellig op de kachel te pruttelen.

Na alles goed bekeken te hebben we de knoop door gehakt en zijn we met Luite Moraal in zee gegaan. Eind augustus 2003 hebben we de vier demo tenten opgebouwd om aan journalisten, kranten, tijdschriften, etc. te laten zien wat het concept Het Betere Boerenbed nu eigenlijk inhield.

Na vele positieve reacties zijn we in 2004 gestart met tien tenthuizen. Samen met Luite Moraal hebben we de tenten zowel van binnen als buiten compleet veranderd. Zo zijn de buitenzeilen nu bruin in plaats van groen. Ook aan de binnenkant is er veel gewijzigd tot en met de vloerconstructie aan toe. Zoals de tenten nu staan zo staan ze inmiddels overal in Nederland, België, Engeland, Frankrijk en Duitsland.

Grondleggers
’t Boshuis is dus met recht de grondlegger van de tenthuizen in Europa te noemen. Het concept van een tenthuis vakantie (ook wel Beter Boeren Bed genoemd) is ontstaan bij de familie Rietman te Vierakker (Nederland). Dit concept staat inmiddels als een (tent)huis en is uitgebreid door heel Europa. Op dit moment loopt er zelfs een pilot in Texas (Amerika).

Nu
De tenten staan, en de voorziening zijn aanwezig. Op dit moment zijn we bezig met het bedenken van unieke faciliteiten die we op ons terrein kunnen plaatsen om uw verblijf nog aangenamer te maken. Zo zijn er houtgestookte hottubs, is er een houtgestookte pizzaoven en zelf een echte sauna!

There are no products matching the selection.